Glidmedel för torra slemhinnor

Vid val av ett bra glidmedel för torra slemhinnor finns det vissa krav man bör ställa. Torra slemhinnor kan medföra att det blir obehagligt eller till och med gör ont vid samlag. Det kan även uppstå lättare blödning vilket verkligen är ett tecken på att slemhinnorna behöver hjälp för att klara den friktion som uppstår under samlag. Om slemhinnorna far så pass illa under ett samlag att det uppstår blödning eller andra obehag kan det innebära att slemhinnorna blir allt mer sköra med tiden. Men bör dock vara medveten om att vissa glidmedel kan ha ämnen i sig som snarare stjälper än hjälper.

Att välja glidmedel

Det finns en uppsjö av glidmedel på marknaden med skiftande innehåll. Först och främst finns det silikonbaserat glid respektive vattenbaserat glidmedel. Vissa har smakämnen och andra har färgämnen. Några har dessutom alkohol i sig. Det är bra då det finns ett glidmedel som passar allas olika behov. Men när man har sköra och torra slemhinnor kan det vara bra att välja bort olika saker som helt enkelt inte är nödvändigt för att få en så bra glid som möjligt. Genom att välja bort onödiga ämnen väljer man samtidigt bort vissa som annars kan medföra ökade besvär. Silikon och alkohol är två av dessa.

Det kan vara en god idé att välja ett vattenbaserat glidmedel med så lite alkohol i som möjligt, eller helst ingen alls.

24 sep 2016